In The Popcollege Picture

jul 10, 2021

IN THE POPCOLLEGE PICTURE

Leerlingen van het Popcollege aan het woord.
Dit keer:

Naam: Ilse Harmsen
Leeftijd: 13 jaar
Instrument: Zang/Piano
Docent: Manon/Eric

Ilse is met recht een bijzondere leerling. Ze krijgt zangles van Manon, pianoles van Eric en daarnaast zit ze op de Telekids Musicalschool in Amersfoort. Haar leven staat dus nu al voor een groot deel in het teken van muziek. Musical vooral, natuurlijk. Dat merkte Eric ook, toen ze voor het eerst bij hem op pianoles kwam.
“Als leerlingen bij mij op les komen, vraag ik altijd naar hun lievelingsmuziek. Ilse kwam met een heel verrassend stuk: de bijzondere Vlaamse musical ’40-45′, met prachtige muziek én volledig orkest. ‘Nou, dan gaan we dat doen!’, zei ik.
Inmiddels speelt Ilse het eerste deel van haar lievelingsnummer. En moet ik ook stevig aan de bak want dit is heel pittig materiaal om te spelen! Door het plezier en de werklust van Ilse kijk ik altijd uit naar de les met haar. Helaas maar eens in de twee weken, de andere week zit Ilse bij Manon. En die wil haar ook niet kwijt natuurlijk!”

Hoogste tijd om Ilse zelf eens te laten vertellen.

– Zangles, pianoles, de musicalschool in Amersfoort. Je bent er maar lekker druk mee, Ilse!
“Haha, ja dat klopt. Maar dit is wat ik het allerleukste vind. Ik houd van grootse, dramatische musicals. Les Miserables, Soldaat van Oranje, in die hoek, zeg maar. Ik zit vanaf mijn zevende jaar op de musicalschool, toen ik negen was mocht ik naar de topclub, dat is een hoger niveau op die school. Ik ga één keer per week naar Amersfoort, ik doe daar zang, dans en acteren en we werken daarin telkens naar een grote voorstelling. Ik zit er al een tijdje op, dus ik heb al een paar mooie musicals gespeeld.”
Stralend: “En dat is echt heel erg leuk.”

– Je leert veel op de musicalschool, maar toch ben je vier jaar geleden ook nog bij Manon op zangles gegaan?
“Ik wilde naast de musicalschool graag wat meer persoonlijke begeleiding op gebied van zang. We zijn wat gaan rondkijken en kwamen toen bij het Popcollege terecht. Daar voelde ik me heel fijn. De lessen van Manon zijn een hele goede aanvulling op wat ik op de musicalschool doe. Manon heeft zelf natuurlijk ook een achtergrond in de musical. Dat is voor mij ideaal.”

– En een jaar later ook nog op pianoles.
“Ik zat te denken, als ik muzikant wil worden, dan is het belangrijk dat ik meer kan dan alleen zingen. Ik moet mezelf ook kunnen begeleiden. Piano vond ik altijd al heel mooi, dus de keus was snel gemaakt. Piano spelen is echt erg leuk. Het lukt me steeds beter om de liedjes te spelen die ik mooi vind en ik merk dat ik er eerder mijn volle emotie in kwijt kan dan in het zingen. Bij zang is dat soms wat lastiger, omdat ik bijvoorbeeld nog veel bezig ben met de juiste energie en klank.”

– Zeg je daarmee eigenlijk dat je zingen moeilijker vindt?
“Op een bepaalde manier wel, ja. Maar tegelijkertijd voel ik ook meer verbinding met mezelf als ik zing. Ik probeer dan een verhaal te vertellen en als ik de techniek goed te pakken heb, dan kan ik juist met zingen weer dichterbij mezelf komen dan met piano. Dat klinkt misschien als een soort tegenstelling, maar ik vind het allebei heel fijn om te doen. Maar uiteindelijk ben ik meer zangeres dan pianiste.”

– En dan het liefst straks in grote musicals?
“Ja, dat is mijn grote droom. Ik houd ook van popmuziek hoor. Ik ben niet perse groot fan een bepaalde band of artiest. Popballads, die zing ik vooral graag. Maar het liefst dus musical. Ik zit nu pas in de tweede van het gymnasium, op het Eligant. Maar ik wil straks heel graag naar de musicalopleiding, ik denk in Tilburg of Rotterdam.

– Stel dat dat niet lukt?
“Dat zou kunnen, de auditie is zwaar. Ik ga er alles aan doen om het te halen. Op de Telekids Musicalschool werken we al naar die auditie toe. En ik heb natuurlijk nog veel tijd. Maar als ik niet op de musicalopleiding kan komen, dan wil ik toch wat in de muziek doen. Docent, zang, muziek, theater. ik weet het nog niet. Maar tot die tijd blijf ik lekker op les, in Amersfoort en natuurlijk op het Popcollege.”

– En anders kan je straks ook gewoon zangcoach worden bij ons!
“Haha ja, dat zou natuurlijk ook heel leuk zijn.”

Dankjewel Ilse. We gaan vast nog veel van je horen!