In The Popcollege Picture

aug 9, 2021

IN THE POPCOLLEGE PICTURE

We laten op deze plek leerlingen van het Popcollege aan het woord.
Dit keer:

Naam: Luuk Wensink
Leeftijd: 15 jaar
Instrument: Basgitaar
Docent: Rob

Wij krijgen op het Popcollege nog wel eens de vraag van jonge muzikanten of we nog een bassist kennen om een bandje te beginnen. Dan wenden wij ons natuurlijk altijd tot onze basdocent Rob, die heeft meestal wel een geschikte kandidaat. Luuk Wensink bijvoorbeeld. Geboren en getogen in Laren, 15 jaar oud, na de zomer gaat hij naar 4 Havo op het Isendoorn College. Daar speelt hij in een rockband met onder meer ook onze drumleerling Niels van Lottum. En onlangs kwam Luuk via Rob terecht bij een jonge, meer soul-georiënteerde band.
Niet gek voor een bassist die pas 1,5 jaar speelt!
Maar voor Rob is het geen verrassing dat Luuk het zo goed doet. “Luuk is een getalenteerde muzikale jonge kerel, die zijn eigen weg gaat. Tegelijk merk ik dat hij oppakt van de lessen wat voor hem waardevol is. Een (terecht) eigenwijze en heel enthousiaste leerling, aan wie ik graag les geef.”

Tijd om Luuk zelf aan het woord te laten.

– Luuk, veel jongens kiezen voor gitaar of drums. Jij voor basgitaar. Waarom?
“Mijn vader speelt ook bas, hij zit in de band The Final Squad. Dat heeft me natuurlijk wel geïnspireerd. Ik ben op les gegaan bij Rob en na drie maanden heb ik voor het eerst met de band van mijn vader meegespeeld, Zombie van The Cranberries, dat vond ik echt heel gaaf. Dat gevoel van een basgitaar, die diepe, vette sound, dat vind ik echt heel vet. Dat heb je met geen ander instrument.”

– Je hebt nu 1,5 jaar les van Rob. Hoe vind je dat?
“Heel erg leuk. Rob is heel enthousiast, dat motiveert mij om goed te oefenen en er tegenaan te gaan. Ik leer veel nieuwe dingen, maar Rob houdt in de lessen ook goed rekening met wat ik leuk vind.”

– En dat is?
“Ik luister veel heavy muziek. Motörhead, Slipknot, dat soort bands. Maar ik houd ook van blues en sinds ik met die nieuwe band speel, luister ik ook soul. Dat is niet mijn favoriete genre, maar als ik speel maakt me dat eigenlijk niet uit. Het gaat om het gevoel dat ik erbij heb, ik merk dat ik dat in soul net zo goed kwijt kan dan in metal. En als een baspartij erg ingewikkeld wordt, dan speel ik gewoon wat eenvoudiger. Zodat er toch fundering in de muziek zit.”

– Oefen je dus ook veel?
Ja, best wel. Eigenlijk ben ik de hele dag met muziek bezig. Niet alleen zelf spelen, maar ook veel muziek draaien. Ik sta open voor alles. Van Abba tot Slayer, ik wil alles ontdekken.”

– En je favoriete bassisten?
Lemmy van Motörhead, John Deacon van Queen en Paul Gray van Slipknot. Hij is helaas al overleden, net zoals onlangs ook hun oude drummer Joey Jordison. Dat is wel triest ja.”

– Zou je zelf een bekende bassist willen worden?
“Ik heb twee passies: muziek en auto- en motorsport. Ik ben al een paar keer naar de TT in Assen geweest en een keer naar de Formule 1 in Oostenrijk. Dat is echt gaaf. Maar muziek is denk ik wel mijn grootste passie, alleen dat is zo onzeker allemaal. Ik moet nog twee jaar naar de Havo, dus ik heb nog de tijd. Misschien ga ik wel autotechniek studeren en daarnaast in bands spelen. Dan heb ik in ieder geval een goede basis.”

– En voorlopig ben je al lekker druk met je bandjes!
“Precies, dat is heel gaaf. We zijn allemaal jong en pas begonnen. We willen eerst heel veel ervaring opdoen en plezier hebben. Dat is nu het belangrijkste.”