In The Popcollege Picture

sep 18, 2021

IN THE POPCOLLEGE PICTURE

We laten op deze plek leerlingen van het Popcollege aan het woord.

Dit keer:
Naam: Bernd Groot Jebbink
Leeftijd: 9 jaar (‘eh…wel bijna 10’)
Instrument: Drums
Docent: Han

Bernd behoort tot de jongste leerlingen van het Popcollege. Al drie jaar geleden – hij was toen pas zes jaar – begon hij al met drumles bij Han en ook nu nog komt hij trouw iedere week vanuit Kranenburg naar Zutphen om lekker te drummen. En om een nieuwe, vaak zelfverzonnen mop te vertellen. Bernd is namelijk een hele creatieve jongen. Naast drummen en moppen bedenken speelt hij toneel in Doetinchem.
“Bernd is mijn grote, kleine vriend”, vertelt Han. “Drumles met hem is heel gezellig, Bernd heeft altijd goede zin, is één van de beste moppenverzinners van de hele Achterhoek en hij heeft een brede muzikale smaak. Hij houdt van Snelle en Ali B. Maar net zo goed van Normaal en Vordens’ trots van weleer, de dialectrockband Kas Bendjen. En wat ook heel mooi is: Bernd heeft prachtig lang haar, waar een heel bijzonder verhaal aan zit. Dat zal hij zo zelf vertellen.”

Maar eerst willen we weten waarom je bent gaan drummen, Bernd?
“Een klasgenootje van mij op De Kraanvogel, dat was Cas, die zat ook bij Han drummen. Het leek me leuk, ik ben toen een keertje mee wezen kijken en toen ben ik er ook op gegaan. Cas kan trouwens ook heel goed moppen verzinnen, haha!”

En had je toen ook al een drumstel?
“Nee, nog niet. Maar een vriend van mijn vader, Hans Krabbenborg van het Kas Bendjen, had een drumstel voor mij. Twee zelfs, een blauwe en een rode, daar mocht ik er eentje van hebben. Ik heb de blauwe gekozen.”

Jouw vader is toch ook muzikant?
“Ja, hij speelt gitaar en heeft een paar bandjes gehad (of nog steeds een band??). Mijn moeder speelde vroeger saxofoon en mijn zusje zit op pianoles. Dus wij kunnen thuis eigenlijk wel een band beginnen, haha.”

Wat vind je leuk aan drummen?
“Het is gewoon heel leuk om te doen. Het liefste speel ik de laatste tijd liedjes van Ali B enzo. En wat ik ook heel fijn vind is dat als je een keer niet zo’n leuke dag hebt gehad, dat je je dan lekker kan afreageren op je drumstel. Weet je, eigenlijk maakt het me niet zoveel uit welke muziek ik speel, als het maar een lekker liedje en een lekker ritme is. Dan drum ik gewoon lekker mee.”

En ben je van plan om nog lang te blijven drummen?
“Dat is best wel een moeilijke vraag. Ik vind het nog steeds heel leuk, dus ik blijf er nog wel een tijdje op. Twee jaar ofzo nog wel, denk ik.”

Want je zit ook nog op toneel. En je bedenkt moppen.
“Ha ja, moppen vertellen vind ik leuk. Maar toneelspelen ook. Misschien wil ik daar wel iets mee gaan doen. Ik weet het allemaal nog niet precies. Ik heb trouwens ook een motor, daar cross ik mee in het weiland. Dat is ook heel leuk!”

Iets heel anders, Bernd. Je hebt van dat mooie lange haar. Maar dat heb je niet alleen omdat je   van drummen en rock’n roll houdt, toch?
“Nee, ik laat het groeien om het straks te geven aan kinderen die kanker hebben. Dan wordt van mijn haar een pruik gemaakt. Zieke kinderen die geen haar meer hebben, krijgen dan een mooie pruik van mijn haar. Ik zag daarover iets op het Jeugdjournaal en toen wilde ik dat ook. Ik ben ook geld aan het inzamelen trouwens. Want zo’n pruik maken kost ook best veel geld.”

Dat vinden we hartstikke mooi en stoer van je, Bernd! Wanneer gaat je haar eraf?
“Ik denk over een half jaar ofzo. Ik heb het nu al anderhalf jaar niet meer laten knippen. Het wordt nog een stukje langer, zodat er straks een staart van ongeveer 30 centimeter af gaat. Net zolang als een drumstok ongeveer, haha”

En heb je dan stekkeltjes?
“Neuh! Dat niet. Maar dan heb ik wel weer gewoon kort haar. Zodat mensen niet meer denken dat ik een meisje ben, want dat gebeurt wel eens. Maar dat kan me niks schelen!”