Muziektheorie

Muziektheorie is de leer van de systematiek in muziek. Belangrijke begrippen hierin zijn bijvoorbeeld melodie, harmonieleer, toonladder, interval, akkoord, ritme en vormleer. 

Les in muziektheorie is vooral een mooie en nuttige aanvulling wanneer je een instrument bespeelt of zanger/zangeres bent. Je leert hoe een song in elkaar steekt, waarom sommige noten heel mooi bij elkaar passen en andere juist weer niet. Ook behandelen we dingen als een bluesschema of wat in de jazz wordt bedoelt met een 2-5-1-schema. En we leren je hoe je daar op kan spelen of zingen. Deze kennis kan je in de praktijk heel goed van pas komen.

Leuk om te weten is dat de eerste vorm van muziektheorie al in de 4e eeuw voor Christus is ontstaan. Heel veel later, in de 18e eeuw, heeft de theorie zoals we die nu kennen zijn definitieve vorm gekregen. De Franse componist Jean-Philippe Rameau (1683-1764) geldt daarin als een zeer belangrijk muziektheoreticus. Zijn omvangrijke theoretische oeuvre is de basis van de huidige harmonieleer.

Dankzij mensen als Rameau en andere musici uit het verre verleden spreken we tegenwoordig over een ‘C-majeur zeven’, een ‘D mol dertien’, een ‘Dorische ladder’ of een ‘oneven maatsoort’. Een universele taal die muzikanten allemaal begrijpen.

Deze docenten geven Muziektheorie: