In The Popcollege Picture

jul 10, 2021

IN THE POPCOLLEGE PICTURE

We laten op deze plek leerlingen van het Popcollege aan het woord.
Dit keer twee broers:

Naam: Olaf en Teun Putker
Leeftijd: 17 en 20 jaar
Instrument: Zang/Gitaar en Gitaar
Docent: Manon en Rob/Luuk

Olaf en Teun zijn met recht broers. Alle twee even muzikaal als eigenzinnig; jong als ze zijn weten ze precies ze willen. Ooit hadden ze samen de band One Night Riders. Maar inmiddels gaan ze hun eigen weg, met respectievelijk Olaf Putker & band en Queen’s Pleasure.
Teun volgde gitaarles aan het Popcollege, bij Luuk en Rob. Maar sinds drie jaar woont hij in Amsterdam, waar hij gitaar studeert aan het conservatorium. Met Queen’s Pleasure deed hij al mooie optredens op onder meer Eurosonic, bij 3FM en de band speelde een meer dan overtuigende versie van The Clash-klassieker ‘Should I Stay Or Should I Go’ bij DWDD.
Het debuut-album van Queen’s Pleasure verschijnt dit najaar. Daarbovenop werd Teun vorig jaar ook nog eens genomineerd voor Beste pop-/rockgitarist van de Benelux door het magazine De Gitarist.
Teun doet het kortom heel goed in Amsterdam. “Maar Zutphen voelt wel echt als mijn thuis”, zegt hij.

Broer Olaf speelt ook gitaar, heeft dat tot nu vooral van zichzelf en van Teun geleerd. Maar misschien, zo zegt hij, gaat hij komend jaar op les. In zijn eigen band is hij naast gitarist ook zanger. Of is hij zanger/gitarist?”
Ik vind mezelf eigenlijk gewoon muzikant”, lacht Olaf, die drie jaar geleden al wel bij het Popcollege aanklopte voor zangles. Sindsdien komt hij iedere week trouw bij Manon. Met heel veel plezier, zegt Olaf.
Dat geldt trouwens ook voor Manon: “Olaf kwam als jonge jongen binnen bij mijn zanglessen. Wat hem bijzonder maakt is zijn eigen stijl, zowel in kleding als in zijn zang en eigen muziek. Ik heb er respect voor dat hij op heel jonge leeftijd al zo authentiek was en dat nu nog steeds durft te zijn. Inmiddels bewandelen we een pad buiten zijn comfortzone om hem te laten groeien als artiest. Ik heb een hechte band met al mijn leerlingen, maar als Olaf ooit weg gaat, zal ik hem oprecht enorm missen!”

En wat vinden Olaf en Teun zelf?
Olaf: “Ik kreeg de baard in de keel en dacht oh jee, wat nu? Toen ben ik bij Manon gekomen en dat is een heel goede keus geweest. Anders was ik helemaal dichtgeklapt. Nu gaat het weer goed, mijn register is weer veel breder. Ik heb de neiging om in mijn veilige range te blijven, maar Manon stimuleert me om nieuwe dingen te proberen. Dat is echt fijn.”
Teun: “Ik had een paar maand les op het Popcollege, eerst bij Luuk, daarna bij Rob, maar toen kon ik naar de vooropleiding van het conservatorium. Dus die stap heb ik gezet, iedere zaterdagochtend om 7 uur in de trein naar Amsterdam. Op het conservatorium is het echt te gek. Ik leer veel en het is enorm stimulerend om met zoveel goede muzikanten om te gaan en te spelen. Zo is ook Queen’s Pleasure ontstaan.”

Wat spelen jullie het liefst?
Olaf: “Mijn eigen liedjes in mijn eigen band. Ja, die heet gewoon Olaf Putker. Dat is wel apart, want de muzikanten in de band (Nathan Becker, Boaz Kuizenga en Len Harmsen) zijn eigenlijk beter dan ik, haha. Maar ik schrijf alle liedjes en ik doe ook solo-optredens. Vandaar mijn eigen naam. De andere jongens hebben wel alle vrijheid hoor, ze vullen de liedjes op hun eigen manier in. Dat doen ze heel vet.”
Eigen muziek heeft ook absoluut Teun’s voorkeur. “In onze band schrijven we samen, we zijn echt een eenheid. De stijl? We zijn gewoon een rockband, verder ben ik niet zo van hokjes. Mijn invloeden zijn heel divers. The Smiths en Fugazi, maar ook naar Hendrix, oude blues en de soloplaten van John Frusciante. Alles kan.”

Treden jullie al veel op?
Olaf: “Met mijn eigen band nog weinig. Door corona hebben we nog vooral online opgetreden, dus niet echt voor publiek. Eerder heb ik met Teun wel vaak gespeeld met onze band One Night Riders, daarmee speelden we blues en veel Elvis, dat vind ik echt te gek.”
Teun: “Queen’s Pleasure heeft al veel goede gigs gedaan, zoals Eurosonic, maar ook radio en tv. Ons album had er al moeten zijn, maar door corona is dat allemaal uitgesteld. Zodoende hadden we wel gelegenheid nog wat nieuwe songs te schrijven, die de plaat hebben gehaald. Corona heeft er dus voor gezorgd dat ons album nóg beter wordt, haha.”

Ben jij vooral van de oude muziek, Olaf?
“Daarmee is het wel begonnen. Elvis vooral. Tegenwoordig luister ik heel breed. Ik ben enorm fan van de band Wilco, maar ook van Nick Drake, jaren zeventig folk, dat soort dingen.”

En wat wil je bereiken?
Olaf: “Ik heb net m’n VWO afgerond op Baudartius, nu neem ik een tussenjaar om meer muziek te kunnen maken en te kijken wat ik wil. Conservatorium? Ik weet het niet. Als ik zie wat Teun allemaal doet, dan vind ik dat wel heel gaaf. Maar ik wil niet kiezen tussen gitaar of zang. Ik ben muzikant, wil verder met mijn eigen liedjes, een album opnemen, toeren. Geld is geen issue. Als ik niet van mijn muziek kan leven, dan ga ik ernaast werken. Creativiteit, daar gaat het om. En verder willen we gewoon heel veel gaan spelen. Dus boek ons!”

Ook Teun verkiest creatieve vrijheid boven geld.
“Als ik rijk en beroemd wil worden, had ik beter een ander vak kunnen kiezen. Ik wil me blijven ontwikkelen, mezelf constant herdefiniëren. Ik ga me niet in allerlei bochten wringen en concessies doen om met muziek geld te verdienen. Ik hou ook erg van koken, dan ga ik wel in de catering werken ofzo. Ik wil muziek spelen die ik vet vind, niets anders.”

Je was trouwens wel genomineerd voor beste poprock-gitarist. Vind je dat leuk?
“Tuurlijk. Ik was vooral heel verrast dat ik erbij stond. Leuk dat anderen je zien en waarderen wat je doet. Maar al te veel waarde hecht ik er ook niet aan.”

Dank Olaf en Teun! Alle succes met jullie bands en muziek. Wij blijven jullie volgen!