In The Popcollege Picture

jul 10, 2021

IN THE POPCOLLEGE PICTURE

We laten op deze plek regelmatig leerlingen van het Popcollege aan het woord.
Dit keer:

Naam: Sem van der Linden
Leeftijd: 16 jaar
Instrument: Drums
Docent: Han

Sinds september 2012 is het vaste prik op woensdagmiddag om half 5: Sem komt drummen. Destijds een ventje van acht jaar, hij kon nauwelijks over de drumkit heenkijken. Maar zijn gevoel voor ritme was van meet af aan duidelijk.
Inmiddels is Sem 16, bijna 17, en wat je noemt een goeie drummer. Dat is ook mooie van muziekles geven, als leerlingen lang blijven komen, dan krijg je een band met ze, je ziet ze opgroeien. In het geval van Sem van een kleine jochie tot een stoere kerel. En dan steevast op die woensdagmiddag. Laatst hebben we moeten schuiven van half 5 naar 5 uur. Dat halve uurtje later, Sem en ik moesten er allebei aan wennen.
Sterker nog, najaar 2019 mocht ik als invaldrummer een weekje met een bevriende band mee naar Ibiza, vanwege een groot optreden op één van de stranden aldaar – het leven van een muzikant is zo slecht nog niet. Zat ik daar op woensdagmiddag lekker aan het zwembad bij ons hotel, half 5: appje. Ik wist het. Sem.
‘He Han, is er geen drumles?’
Ik had ’t hem nog zo gezegd. Maar zo erg zit die woensdagmiddag in ons systeem.
‘Nee Sem, ik zit op Ibiza, weet je nog…;-)’, appte ik terug.
‘Oh ja, sorry. Veel plezier’, tikte hij.
Ooit zal Sem gaan studeren, reizen of wat dan ook. Een keer zal hij gaan stoppen met drumles. Dat zal dan heel raar zijn, de woensdagmiddag zonder Sem.
Maar voorlopig is hij er nog iedere woensdag. Gelukkig!

We laten hem hier even aan het woord.

– Wanneer ben je met drummen begonnen?
“Een jaar of negen geleden. Ik ben direct op les gegaan.”

– Waarom drums?
“Ik vind het gewoon een mooi instrument. Ritme, dat is gaaf. Op een drumstel kan je met in feite allemaal korte, haast staccato geluiden toch iets maken waar heel veel gevoel in zit. En je kan mensen laten dansen. Dat is ook mooi.”

– Heb je een voorkeur voor een stijl?
“Ik heb niet zoveel met hele harde metal, maar verder vind ik de meeste stijlen leuk om te spelen. Maar het fijnst vind ik als muziek een funky feel heeft, een lekkere groove, mooie basloopjes en dat je dan als drummer de vrijheid hebt om het lekker zelf in te vullen. Maar ik houd ook van rock, van jazz, van blues, eigenlijk alles wel.”

– Wat zijn je favoriete bands, artiesten of drummers?
“Lastige vraag. Ik luister heel veel verschillende muziek. Maar Stevie Wonder bijvoorbeeld, dat vind ik altijd lekker om te luisteren en spelen. En trouwens, Red Hot Chili Peppers ook, hun drummer vind ik ook echt goed.”

– Je komt al bijna negen jaar trouw op drumles. Wat vind je zo leuk?
“Nieuwe dingen leren natuurlijk, maar vooral ook de ontdekking. Als ik weer eens erg in de funkhoek zit, dan gaan we op les ineens een vet rocknummer doen. Of een bluesshuffle. Laatst speelden we vijf minuten lang samen de double paradiddle op Chasing Shadows van Deep Purple, dan kom je helemaal in een flow. En we deden Seven Days van Sting, een 5/8 maat. Dat vind ik mooi, om al die dingen aangeboden te krijgen. Ik denk dat als je geen les hebt, je toch meer in je eigen hokje blijft hangen.”

 

– Wil je in een band?

“Ja graag! Ik heb ooit al een band gehad, hier in de regio. Ik was veruit de jongste en de muziek was me eigenlijk te hard. Maar toch vond ik het gaaf. Maar ik zou echt graag weer in een band willen spelen. Liefst een beetje afwisselende muziek, funky, rock, groove. Covers vind ik leuk, maar het lijkt me ook mooi om daarnaast eigen muziek te spelen. Dus als er een band is die een drummer zoekt….”

– Wat is je doel met drummen?
“Ik heb niet hele grote ambities, zoals naar een muziekopleiding gaan. Ik wil graag plezier houden in het spelen en het mijn hele leven blijven doen. Ik speel iedere dag, kan me helemaal verliezen in het drumstel. Dat gevoel wil ik houden, ook als ik ooit 64 ben. Als ik in een band terecht kom die succes heeft, dan zou dat heel gaaf zijn. Maar als ik straks één keer in de maand mag optreden in het café om de hoek, dan ben ik ook tevreden. Plezier, daar gaat het om.”

Dank Sem! We hopen dat je nog lang bij ons op het Popcollege blijft drummen!