Jurgen Westerveld deelt zijn verhaal over Popcollege Zutphen

aug 17, 2020

Wat zegt Jurgen Westerveld over Popcollege Zutphen?

Twee weken geleden konden jullie het interview van Darena lezen waarin ze haar ervaringen deelde, maar haar vader is net zo fanatiek! Lees hier zijn verhaal.

“Hoi, ik ben Jurgen. Ik ben 42 jaar en ik les nu al 6 jaar bij Popcollege Zutphen. En daar doe ik drums bij Berry Vink.

Ik heb nooit eerder een instrument bespeeld. Op de LTS hadden we vroeger wel 1 uurtje in de week muziekles, maar dat was een keer een triangel en dat soort fratsen. En dan kwam het zelfs voor dat de klassenleraar van de bouwopleiding ons kwam wegkapen voor een andere klus. Dus dan zei hij tegen de muziekleraar “Ga jij maar wat anders doen, ik moet die leerling hebben. Die moet wat afmaken.”. Dus eigenlijk had ik helemaal geen muziekles. Haha.
Ik kom ook helemaal niet uit een muzikaal gezin. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Mijn oom heeft in zogeheten ‘plat bandje’ gespeelt. Dat bandje was zoiets als Boh Foi Toch, maar dan minder bekend. Daar heeft hij ook drums gedaan, misschien dat ik het daar iets van heb. Dat zou kunnen.

Berry weet alles. Je houdt hem niet voor de gek. Soms zeg ik wel eens tijdens de les: “Volgens mij moet je dit zo spelen”. “Nee” zegt Berry dan “Dit moet je zo spelen”.
En af en toe flapperen zijn oren ook bij mij. Dan heb ik iets ingestudeerd en dat heb ik dan thuis fout gedaan. Als ik dat tijdens de les laat horen dan is zijn reactie: “Wacht effe, hoe doe je dat dan? Want dat is ook wel grappig!”.
Dus dan leren we weer een beetje van elkaar.

Berry merkt het verschil tussen kinderen en ouderen. Bij ouderen komt het iets trager binnen. Als we met de noten, de drumnoten, aan de gang gaan dan duurt dat bij ouderen langer alvorens dat erin zit. En ik ben daar dus wat langer mee bezig. Maar Berry probeert wel op allerlei manieren om het jou eigen te maken. Zo heeft hij ezelbruggetjes om het te kunnen onthouden. Bijvoorbeeld ‘boem-ti-boem-sla-ti-boem’.
Ik heb als laatste op de dag les en die les loopt ook altijd uit. Omdat we het gewoon gezellig vinden en nog even bezig zijn met wat muziek uit te vogelen.

De onlineperiode tijdens de corona was niets als de verbinding niet goed was. Maar met een repeater en een kabeltje kwam het goed. Het overstuurde ook niet. Uiteindelijk hebben een microfoon erboven gehangen, zodat we ook elkaar konden verstaan. Voor de rest les ik op een elektronische drumstel thuis, dus dat kon gewoon met een lijntje.

Wat ik miste was het elkaar kunnen zien. Je krijgt achter de computer niet altijd alles mee. In het drummen waren er wel wat dingen die je echt even moet zien. Dingen als ‘zo trap je’ en ‘zo moet jij je stokken houden’. Maar deze tijd hebben nu gehad. We kunnen weer op en top lol maken met zijn tweeën.

Ik zou zeker Berry aanbevelen bij anderen en dat heb ik ook al meerdere keren gedaan. Popcollege Zutphen heeft ook een goed team staan. Ze maken zich echt hard voor hun leerlingen.”

Wil jij ook je ervaringen delen? Stuur dan een mailtje naar ruben@popcollegezutphen.nl en dan doen wij ook een interview samen voor jouw verhaal.