Gitaren zijn er in verschillende soorten en maten. Hoofdzakelijk maken we natuurlijk een onderscheid in de klassieke gitaar (Spaanse gitaar) met nylon snaren, de Western gitaar met stalen snaren en de elektrische gitaar.
Maar ken je ze ook allemaal? Allen hebben een unieke sound en sommigen hebben zelfs een geheel eigen speelwijze. Hier vertellen we meer over de resonator. Misschien is het leuk om jouw verzameling verder uit te breiden?
De Resonator!
Een resonatorgitaar is een door John Dopyera ontwikkelde akoestische gitaar waarbij het geluid versterkt wordt door een of meer metalen conussen, de zogenaamde resonatoren. Deze resonatoren zijn in een klankkast geplaatst. Door het gebruik van de resonatoren geeft de gitaar een harder geluid dan een vergelijkbaar model zonder resonator.
De broers Dopyera hebben samen 1928 het merk Dobro gestart, wat natuurlijk staat voor Dopyera Brothers. Ze zijn verreweg de bekendste bouwers die deze gitaar leveren. Inmiddels zijn ze in alle vormen en maten te verkrijgen en is er een run op custom uitvoeringen. Custom betekend op maat gemaakt. Het zijn unieke exemplaren.
De Slowaakse-Amerikaanse grondleggers hebben het bedrijf verkocht aan Gibson die hun legacy voortzet. Dobro is inmiddels Gibson, maar het instrument zal altijd Dobro blijven heetten. Dit was de laatste wens van deze bijzondere gitaarbouwers.
Hoe werkt het? Een klankholte of resonator is een met lucht gevulde holte in de vorm van een buis of vat. Deze is zodanig gebouwd dat trillingen in de lucht versterkt worden. Bij bepaalde toonhoogtes gaat deze buis resoneren (trillen).
De metalen conussen verklaren dan ook het metalige en karakteristieke geluid van de gitaar. Een mooie vergelijking kun je maken met een sportuitlaat onder de auto. Door de bouw van een extra conus komt er een harder geluid uit….. wat natuurlijk weer stoer klinkt!
Als je een resonatorgitaar wilt kopen dan moet je rekenen op € 150 tot € 1000,- voor gemiddelde modellen. Er zijn ook enkele elektrische varianten verkrijgbaar. Deze worden versterkt doormiddel van pickup (Piezo) elementen die speciaal zijn ontwikkeld voor de resonator. Een humbucker kan een serieuze afbreuk doen aan de karakteristieke sound van dit speciale monster.
Bekijk ook deze video om verliefd te worden op deze gitaar. Naast enkele modellen geeft deze gitarist ook handige tricks om het meeste uit jouw Dobro te halen. Maar vraag ook gerust jouw docent.